Συνέντευξη με τον Christophe Riberolle
Christophe Riberolle

Συνέντευξη με τον Christophe Riberolle

Με εµπειρία στον τοµέα του Aftermarket και µία επιτυχηµένη πορεία σε ηγετικές θέσεις στο ηλεκτρονικό εµπόριο του κλάδου, ο Christophe Riberolle, CEO της ηλεκτρονικής πλατφόρµας marketparts.com, διαθέτει µία φιλόδοξη και ταυτόχρονα ρεαλιστική προσέγγιση για το εγχείρηµα.

Έπειτα από έναν χρόνο δοκιµαστικής περιόδου, η ηλεκτρονική πλατφόρµα marketparts.com για το εµπόριο ανταλλακτικών οχηµάτων είναι πλέον διαθέσιµη για το σύνολο της αυτοκινητοβιοµηχανίας. Σε πρώτο στάδιο, η πλατφόρµα περιλάµβανε τα µέλη του γκρουπ Nexus και εφόσον, κατά το διάστηµα αυτό, η διαδικασία στέφθηκε µε επιτυχία, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να επεκταθεί σε όλους τους διανοµείς και κατασκευαστές, ανεξάρτητα από την ένταξή τους ή όχι σε κάποιο γκρουπ.

Στη συνέντευξή του στο περιοδικό AutoSpecialist, ο Christophe Riberolle, CEO του marketparts.com, µας µεταφέρει περισσότερα στοιχεία για τη λειτουργία της πλατφόρµας, τους στόχους της, αλλά και τις πρώτες εντυπώσεις από τη χρήση της.

Ποιος είναι ο σκοπός του www.marketparts.com; 

Να διευκολύνει την καθημερινή ζωή των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται διεθνώς στη Β2Β αγορά προϊόντων αυτοκινήτων. Αυτή είναι η αποστολή μας. Το marketparts.com είναι μία μοναδική Β2Β ψηφιακή πλατφόρμα που δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους διανομείς από οπουδήποτε στον κόσμο να αποκτούν πρόσβαση στα λειτουργικά ή πλεονασματικά αποθέματα άλλων προμηθευτών ή κατασκευαστών ανταλλακτικών. Με αυτό τον τρόπο, οι χρήστες μπορούν: 

  1. Να αγοράζουν προϊόντα από premium κατασκευαστές στους οποίους μέχρι τώρα δεν είχαν πρόσβαση. 
  2. Να εξασφαλίζουν τη διαφάνεια των τιμών στα εμπορικά σήματα που ήδη χρησιμοποιούν. 

Σε ποιους απευθύνεται η πλατφόρµα; 

Οι χρήστες του www.marketparts.com είναι κατασκευαστές, διανομείς ή και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη λιανική πώληση ή στο ηλεκτρονικό εμπόριο ανταλλακτικών. 

Ποια ήταν η µεγαλύτερη πρόκληση που αντιµετωπίσατε κατά την υλοποίηση της ιδέας; 

Η προσέλκυση νέων χρηστών για την ιστοσελίδα www.marketparts.com. Είμαστε, όμως, περήφανοι που οι χρήστες αναμένεται να έχουν αυξηθεί στους 1.000 μέχρι το τέλος του 2020. 

Πιστεύετε ότι η εφαρµογή αυτή θα αλλάξει εντελώς το µοντέλο διανοµής, όπως το γνωρίζουµε; 

Όχι, αλλά θα αλλάξει άρδην τις συνήθειες και θα διευκολύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις. 

Ποια είναι τα σχόλια που λαµβάνετε από τους προµηθευτές; 

Αντιμετωπίζουν την πλατφόρμα ως μία πραγματική ευκαιρία που τους επιτρέπει να διαθέσουν το πλεονάζον απόθεμα τους και ένα πολύ καλό εργαλείο, ώστε να προωθήσουν στοχευμένα τα προϊόντα τους. 

Πόσοι προµηθευτές έχουν γίνει µέχρι τώρα συνδροµητές της υπηρεσίας; 

Το σύνολο των εγγεγραμμένων χρηστών ανέρχεται στους 300 παγκοσμίως. 

Τι µηνύµατα λαµβάνετε από τα µέλη (συνδροµητές) του www.marketparts.com;

Μας αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα εύκολο και εύχρηστο εργαλείο που τους επιτρέπει να προμηθευτούν προϊόντα, αλλά και να πουλήσουν/αγοράσουν παρτίδες και πλεονάζοντα αποθέματα. 

Ποιο είναι το σύνολο των συναλλαγών µέχρι σήµερα; 

Δεν επεξεργαζόμαστε τις συναλλαγές που γίνονται στην πλατφόρμα. Στόχος μας είναι να παρέχουμε έναν τόπο συνάντησης για τους αγοραστές και τους προμηθευτές. Έχουμε, εντούτοις, καταγράψει ότι μερικές δεκάδες συναλλαγές πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση με το μέσο κόστος παραγγελίας να διαμορφώνεται στα 18.000€. 

Πώς εξασφαλίζεται η αξιοπιστία των προµηθευτών και των προϊόντων τους; Υπάρχει κάποιο σύστηµα αξιολόγησης των συναλλαγών που να είναι διαθέσιµο στους χρήστες; 

Ναι, φυσικά. Στο δεύτερο μισό του 2020, οι βαθμολογίες τους θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα. Στοιχεία όπως η ποιότητα της επικοινωνίας και της παράδοσης, καθώς και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων θα είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη διαμόρφωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, η ομάδα μας «εγκρίνει» τους προμηθευτές με ιδιαίτερη προσοχή. Αν κάποιος από τους χρήστες θεωρεί ότι χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες πριν προχωρήσει σε κάποια συμφωνία, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Στόχος μας, επίσης, είναι να προσθέσουμε την εγγύηση πληρωμής ως διαθέσιμη υπηρεσία στην πλατφόρμα. 

Είναι εφικτή η διατήρηση της ανωνυµίας αγοραστών και πωλητών; Αν ναι, πώς µπορεί να επιτευχθεί αυτό κατά τη διάρκεια της αγοραπωλησίας; 

Ναι, είναι. Η πλατφόρμα διαθέτει διάφορες λειτουργίες που επιτρέπουν στους χρήστες να κάνουν την προσφορά τους ανώνυμα στο www.marketparts.com ή να επικοινωνήσουν ανώνυμα με τους προμηθευτές. 

Η πλατφόρµα θα είναι διαθέσιµη και στα ελληνικά; 

Το www.marketparts.com είναι ήδη διαθέσιμο στις ακόλουθες γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, γερμανικά, κινέζικα και πορτογαλικά. Εφόσον κριθεί απαραίτητο ή διαπιστωθεί ότι η ελληνική μετάφραση θα διευκόλυνε τους Έλληνες χρήστες της πλατφόρμας θα μπορούσαμε, φυσικά, να την προσαρμόσουμε στη γλώσσα τους. 

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι σας για το 2020; 

Αύξηση των προσφορών (είµαστε ήδη στο 1,5 εκατοµµύριο), περισσότεροι χρήστες σε παγκόσµιο επίπεδο.


Το marketparts είναι µία B2B πλατφόρµα για διανοµείς, κατασκευαστές, εµπόρους που επιθυµούν να αγοράσουν, να πουλήσουν και να διαθέσουν προϊόντα. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη διάθεση ανταλλακτικών αυτοκινήτου (OES και IAM), όπως διαφαίνεται από το γεγονός ότι το µέσο κόστος µίας παραγγελίας ανέρχεται στα 18.000€. Υπό αυτή την έννοια, είναι βέβαιο ότι η υπηρεσία µας δεν απευθύνεται σε συνεργεία αυτοκινήτων κι έτσι δεν συγκρίνεται µε πλατφόρµες όπως το eBay, όπου το µέσο κόστος παραγγελίας διαµορφώνεται στα 100€. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.