Συνεργασία Bosch-VW για την παραγωγή μπαταριών
Bosch

Συνεργασία Bosch-VW για την παραγωγή μπαταριών

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να εξερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού παρόχου λύσεων στον τομέα των μπαταριών.

Οι μπαταρίες αποτελούν κομβικό εξάρτημα για την αυτοκινητοβιομηχανία και οι εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν την εξέλιξη της τεχνολογίας τους και τη διασφάλιση των βέλτιστων διαδικασιών κατασκευής. Σε αυτά τα πλαίσια, ο όμιλος Bosch και το Volkswagen Group συμφώνησαν να δημιουργήσουν μία μονάδα που θα διερευνήσει τις δυνατότητες λύσεων βιομηχανικής κλίμακας για την παραγωγή μπαταριών στην Ευρώπη. Σχεδιάζουν να παρέχουν υπερσύγχρονα συστήματα παραγωγής μπαταριών, καθώς και υποστήριξη για τους κατασκευαστές συστημάτων και κυψελών μπαταριών.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι δύο εταιρείες στοχεύουν να παρέχουν όλο το φάσμα των διαδικασιών και των εξαρτημάτων που απαιτούνται για τη μεγάλης κλίμακας παραγωγή κυψελών και συστημάτων μπαταριών. Σε όλη τη βιομηχανία, η ζήτηση είναι τεράστια: μόνο στην Ευρώπη, διάφορες εταιρείες σχεδιάζουν να κατασκευάσουν εργοστάσια κυψελών, με την ετήσια παραγωγική ικανότητα να υπολογίζεται, περίπου, στις 700GWh ως το 2030.

Μέσα από τη συνεργασία τους, η Bosch και η Volkswagen επιδιώκουν να βρεθούν στην κορυφή όσον αφορά την τεχνολογία και το κόστος της κατασκευής και να επιτύχουν τη μαζική παραγωγή βιώσιμων, πρωτοποριακών μπαταριών. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση των εταιρειών, αυτή η συμμαχία είναι ένα ακόμα βήμα προς τον ηγετικό ρόλο τους στην ηλεκτροκίνηση. Η σύμπραξη θα καλύψει συμπληρωματικούς τομείς εξειδίκευσης: η Bosch διαθέτει εξαιρετική τεχνογνωσία σε θέματα αυτοματοποίησης εργοστασίων και ενσωμάτωσης συστημάτων, ενώ η Volkswagen είναι μία αναγνωρισμένη αυτοκινητοβιομηχανία και στοχεύει να γίνει ένας κορυφαίος κατασκευαστής κυψελών μπαταρίας.

Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε από τον Rolf Najork, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Robert Bosch GmbH και πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Bosch Rexroth, και τον Thomas Schmall, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Volkswagen Group -υπεύθυνος τεχνολογίας- και CEO του Volkswagen Group Components.

Ο Rolf Najork δήλωσε: «Μαζί με τη Volkswagen, αναζητούμε ένα μονοπάτι για την εκβιομηχάνιση των διαδικασιών παραγωγής των κυψελών μπαταρίας με τυποποιημένο εξοπλισμό. Έχουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για αυτό: η Bosch δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος προμηθευτής της αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σε εξοπλισμό εργοστασίου. Κατανοούμε πώς λειτουργεί η τεχνολογία της μπαταρίας και γνωρίζουμε πώς να την κατασκευάσουμε. Με πάνω από 135 χρόνια εμπειρίας στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αποδεδειγμένη εξειδίκευσή μας στη βιομηχανοποίηση, επιθυμούμε να εξυπηρετήσουμε την αυξανόμενη ζήτηση για μπαταρίες. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να γίνει ένας τεχνολογικός ηγέτης στον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο Thomas Schmall σημείωσε: «Η Ευρώπη έχει μία μοναδική ευκαιρία να γίνει μία παγκόσμια υπερδύναμη στον τομέα των μπαταριών τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει μία ισχυρή και αυξανόμενη ζήτηση για κάθε τομέα στην παραγωγή μπαταριών, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού των gigafactories. Η Volkswagen και η Bosch θα διερευνήσουν τις ευκαιρίες να εξελίξουν και να διαμορφώσουν αυτή την καινοτόμα βιομηχανία δισεκατομμυρίων στην Ευρώπη. Η απόφασή μας να εμπλακούμε ενεργά στην κάθετη ολοκλήρωση της αλυσίδας παραγωγής μπαταριών θα προσφέρει πολλά νέα οφέλη. Η δημιουργία μίας πλήρως τοπικής, ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας για την ηλεκτροκίνηση «made in Europe» σηματοδοτεί σίγουρα μία σπάνια ευκαιρία στην επιχειρηματική ιστορία».

Οι δύο εταίροι έχουν δημιουργήσει μία μονάδα με στόχο την προετοιμασία της ίδρυσης της νέας εταιρείας έως το τέλος του 2022.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Μπαταρία: Διάρκεια ζωής στα ηλεκτροκίνητα
Bosch: Επεκτείνει τη ζωή των μπαταριών
VW: Επενδύει στην εξέλιξη και κατασκευή μπαταριών

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.