Τεχνολογικό σχέδιο δράσης για το μέλλον
Volvo Cars

Τεχνολογικό σχέδιο δράσης για το μέλλον

Θα αξιοποιεί δεδοµένα σε πραγµατικό χρόνο από αυτοκίνητα πελατών της για να θέσει νέα πρότυπα ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια ενός live event από το Γκέτεµποργκ της Σουηδίας, η εταιρεία έδωσε στο κοινό µία πρώτη άποψη των τεχνολογιών στις οποίες βασίζεται το µέλλον της. Όλες οι επόµενες γενιές Volvo θα είναι αµιγώς ηλεκτρικές. Εκπρόσωποι των Google, Luminar, Northvolt και NVIDIA συνεισέφεραν στη συγκεκριµένη εκδήλωση.

Συγκεκριµένα, στη διάρκεια του Volvo Cars Tech Moment, η Volvo Cars ανέλυσε πώς θα µετασχηµατιστεί σε µία εταιρεία αποκλειστικά ηλεκτρικών premium αυτοκινήτων. Ταυτόχρονα θα αναδειχθεί σε παγκόσµιο ηγέτη στην κατηγορία των premium ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030.

Το Volvo Cars Tech Moment περιλάµβανε µία σειρά από παρουσιάσεις και διαδραστικές Q&A συνεδρίες. Στα πλαίσια αυτών αποκαλύφθηκαν συναρπαστικές νέες πληροφορίες σε πεδία, όπως η πορεία της εταιρείας προς την αποκλειστική ηλεκτροκίνηση, η φιλοδοξία της να αυξήσει την in-house ανάπτυξη λογισµικού, η κεντρική διαχείριση των υπολογιστών στο αυτοκίνητο, τα σχέδιά της για το επόµενο επίπεδο της τεχνολογίας ασφαλείας και το πλάνο της για την εφαρµογή της ασφαλούς αυτόνοµης οδήγησης.

Αποκλειστική ηλεκτροκίνηση

Η εταιρεία αποκάλυψε τη μελλοντική της προσέγγιση στα συστήματα infotainment και ένα concept car που οπτικοποιεί το τεχνολογικό σχέδιο δράσης της. Η Volvo Cars αφοσιώνεται στην αποκλειστική ηλεκτροκίνηση και έχει φιλόδοξα σχέδια για την επόμενη γενιά των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων της.

Στόχος της είναι να δημιουργήσει αυτοκίνητα που θα παρέχουν υπερδιπλάσια πραγματική αυτονομία σε σχέση με τα τρέχοντα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της. Επίσης θα διαθέτουν μπαταρία που θα μπορεί να φορτιστεί πολύ πιο σύντομα. Τέλος, θα προσφέρουν χαμηλότερα κόστη ιδιοκτησίας και φόρτισης.

Έως τα µέσα αυτής της δεκαετίας, η εταιρεία έχει στόχο να πουλά 1,2 εκατοµµύρια αυτοκίνητα παγκοσµίως, µε τουλάχιστον τα µισά να είναι αµιγώς ηλεκτρικά.

Ειδικότερα, μαζί με τη στροφή σε έναν κεντρικό υπολογιστή μέσα στα αυτοκίνητά της με τη χρήση της ιδιαίτερα προηγμένης τεχνολογίας NVIDIA, η Volvo Cars θα μεταφέρει επίσης την ανάπτυξη λογισμικού in-house και θα εστιάσει σε πιο μικρούς κύκλους εξέλιξης. Αυτό αντανακλά τον όλο και πιο σημαντικό ρόλο του λογισμικού ως παράγοντα κερδοφόρου ανάπτυξης. Πρόκειται για μία ξεκάθαρα διαφορετική αντίληψη σε σχέση με τον στατικό τρόπο ανάπτυξης που κυριαρχούσε στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η συγκεκριμένη προσέγγιση θα επιτρέψει στη Volvo Cars να βελτιώσει την ευελιξία και να επιταχύνει τους χρόνους ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, θα επιταχύνει και τις παρουσιάσεις νέων υπηρεσιών, τεχνολογιών και λογισμικού με ασύρματες ενημερώσεις (Over The Air).

Μπροστά στην ασφάλεια

Αντανακλώντας την ηγετική θέση της εταιρείας στην ασφάλεια, η επόμενη γενιά των μοντέλων Volvo θα θέτει νέα πρότυπα στον τομέα. Τα μελλοντικά Volvo θα εξοπλίζονται με hardware έτοιμο για αυτόνομη οδήγηση. Θα περιλαμβάνουν αισθητήρες LiDAR από τη Luminar στον βασικό τους εξοπλισμό. Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να αξιοποιήσει τη δύναμη των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ενισχύοντας την ασφάλεια στα μελλοντικά της αυτοκίνητα. Η Volvo Cars θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Google, αναβαθμίζοντας την προσέγγισή της στα συστήματα infotainment και τη συνδεσιμότητα. Ένα νέο σύστημα infotainment θα προσφέρει απλή, ήρεμη και ασφαλή εμπειρία χρήσης. Θα ενσωματώνει απρόσκοπτα τα οικοσυστήματα της Volvo Cars και της Google.

Οι μηχανικοί της Volvo Cars θα είναι σε θέση να πιστοποιούν και να επικυρώνουν λειτουργίες της αυτόνομης οδήγησης (AD) πιο σύντομα. Έτσι θα προχωρήσουν στην ασφαλή εφαρμογή της σχετικής τεχνολογίας. Χάρη σε δεδομένα που παράγονται από εκατομμύρια χιλιόμετρα τα οποία διανύονται από δεκάδες χιλιάδες οδηγούς Volvo ανά τον κόσμο, οι μηχανικοί θα μπορούν να επικυρώσουν λειτουργίες αυτόνομης οδήγησης για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με ό,τι θα συνέβαινε αν βασίζονταν μόνο στα δεδομένα ενός περιορισμένου αριθμού αυτοκινήτων από ένα πεδίο δοκιμής.

Για την επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο των κυκλοφοριακών δεδομένων που θα συλλέγονται, μέσα στα επόμενα χρόνια η Volvo Cars και η Zenseact θα επενδύσουν σε ένα εργοστάσιο δεδομένων που θα περιέχει πάνω από 200 PebiBytes δεδομένων (225 εκατομμύρια Gigabytes). Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI), η επεξεργασία των δεδομένων μπορεί να γίνεται σε χρόνους ρεκόρ. Οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν εάν θέλουν να γίνεται συλλογή δεδομένων για εκείνους. Όλα τα δεδομένα που συλλέγονται θα συγκεντρώνονται με επαρκείς δικλείδες ασφαλείας εξασφαλίζοντας το ιδιωτικό απόρρητο των πελατών.

Η επερχόµενη αµιγώς ηλεκτρική ναυαρχίδα των SUV της Volvo θα φέρει κορυφαία τεχνολογία ασφαλείας ως βασικό εξοπλισµό. Εκτιµάται ότι θα βοηθήσει την εταιρεία να σώσει ακόµη περισσότερες ζωές, καθώς θέτει ένα νέο πρότυπο στην ασφάλεια των αυτοκινήτων. Θα εξοπλίζεται µε προηγµένους αισθητήρες, συµπεριλαµβανοµένου ενός LiDAR που εξελίχθηκε από την Luminar. Θα διαθέτει ακόμα, υπολογιστή αυτόνοµης οδήγησης µε NVIDIA DRIVE Orin™ τεχνολογία συστήµατος σε µικροκύκλωµα (system-on-a-chip), στον βασικό εξοπλισµό.

ΓιΑννης ΚανουπΑκηΣ   

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.