NGK

Προσοχή στα πλαστά ανταλλακτικά

15/02/2021
H NGK Spark Plug, θέλοντας να προειδοποιήσει τους πελάτες της, διευκρινίζει, µε έναν οδηγό 5 βηµάτων, τις διαφορές µεταξύ γνήσιου και ψεύτικου - πλαστού προϊόντος.

Πρόσφατα η NGK Spark Plug διαπίστωσε ότι κυκλοφορούν πλαστά µπουζί, τα οποία µάλιστα προκάλεσαν ζηµιά σε έναν κινητήρα, λόγω των λιωµένων κεντρικών ηλεκτροδίων.

Μία μελέτη που δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (EUIPO – European Union’s Intellectual Property Office) δείχνει ότι η απώλεια για την ευρωπαϊκή οικονομία από την παρουσία πλαστών προϊόντων ανέρχεται σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως – ίσο με το 7,5%, των ευρωπαϊκών πωλήσεων. Για να μην αναφέρουμε και τα προβλήματα που δημιουργούνται σε πελάτες που εξαπατήθηκαν από τη χρήση προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας.

Έχει, όµως, πραγµατικά σηµασία αν τα µπουζί είναι γνήσια;

Η ομάδα τεχνικής εξυπηρέτησης της NGK SPARK PLUG πληροφορήθηκε πρόσφατα περιπτώσεις όπου οι πελάτες αγόρασαν μπουζί CR9EIX NGK από το διαδίκτυο, τα οποία αποδείχθηκαν πλαστά.


Αυτά τα μπουζί έλιωσαν και προκάλεσαν ανυπολόγιστη ζημιά στους κινητήρες των πελατών μας, κάτι που είναι ιδιαίτερα δαπανηρό και δεν πρέπει να ξανασυμβεί.
Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Aftermarket EMEA της NGK SPARK PLUG EUROPE, Kai Wilschrei.


Παράδειγµα από πλαστά µπουζί CR9EIX µε λιωµένο κεντρικό ηλεκτρόδιο

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε αµφιβολίες;

Η ομάδα τεχνικής εξυπηρέτησης της NGK SPARK PLUG προσφέρει έναν οδηγό 5 βημάτων, τον οποίο μπορείτε να συμβουλευτείτε, εάν έχετε αμφιβολίες για τη γνησιότητα του ανταλλακτικού σας.

  • Το branding

Δείτε το όνομα του προϊόντος επάνω στο μπουζί. Εάν η γραμματοσειρά είναι διαφορετική από αυτήν που εμφανίζεται στη φωτογραφία (αριστερά) ή έχει αλλοιωθεί με κάποιον τρόπο, το προϊόν μπορεί να είναι πλαστό.

Αριστερά: Γνήσιο προϊόν. Οι υπόλοιπες εικόνες δείχνουν πλαστά
  • Το τρύπημα

Κοιτάξτε προσεκτικά το τμήμα πτύχωσης του μπουζί. Εάν μπορείτε να δείτε σημάδια από κοπτικό εργαλείο σε αυτό, να είστε προσεκτικοί: είναι ενδεικτικό πλαστού προϊόντος.

Αριστερά: γνήσιο προϊόν. Δεξιά: πλαστό προϊόν με σημάδια από κοπτικό εργαλείο στο τμήμα πτύχωσης
  • Το εξάγωνο

Στη συνέχεια, ελέγξτε το εξάγωνο. Εάν δεν υπάρχει αριθμός παρτίδας ή/και χρησιμοποιείται διαφορετική γραμματοσειρά, σε σύγκριση με την αριστερή εικόνα, δεν είναι γνήσιο προϊόν.

Αριστερά: γνήσιο προϊόν με αριθμό παρτίδας και σωστή γραμματοσειρά. Οι δύο εικόνες δεξιά: πλαστό προϊόν
  • Το τμήμα της ροδέλας (C-Groove)

Στη συνέχεια, κοιτάξτε το τμήμα της ροδέλας του μπουζί. Εάν μπορείτε να δείτε σημάδι από κοπτικό εργαλείο στην επιφάνεια του μεταλλικού κελύφους, πάλι, αυτό είναι σημάδι πλαστογραφίας.

Αριστερά: γνήσιο προϊόν χωρίς σημάδια κατεργασίας. Δεξιά: Σημάδια κατεργασίας από κοπτικό εργαλείο στη μεταλλική επιφάνεια του κελύφους στην περιοχή της ροδέλας (πλαστό)
  • Τα ηλεκτρόδια

Τέλος, εξετάστε το σχήμα των ηλεκτροδίων και προσέξτε εάν διαφέρει από την αριστερή εικόνα.

Αριστερά: Ηλεκτρόδιο γνήσιου προϊόντος. Δεξιά: Ηλεκτρόδιο πλαστού προϊόντος


Ποιες είναι οι διαφορές ανάµεσα στα γνήσια και τα πλαστά;
«Τα γνήσια μπουζί NGK CR9EIX έχουν κεντρικό ηλεκτρόδιο με άκρο ιριδίου. Αυτό το υλικό έχει πολύ υψηλό σημείο τήξης, είναι εξαιρετικά σκληρό και αντέχει για πολλά χιλιόμετρα. Τα ψεύτικα μπουζί, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν ιρίδιο στο κεντρικό ηλεκτρόδιο. Διαθέτουν ένα τυπικό ηλεκτρόδιο νικελίου, από το οποίο με κάποια επεξεργασία, έχει αφαιρεθεί υλικό, ώστε οπτικά να δίνει την εντύπωση ιριδίου. Αυτό το κακής ποιότητας τμήμα δεν μπορεί να αντέξει τις μεγάλες θερμοκρασίες και προκαλεί την τήξη του κεντρικού ηλεκτροδίου και βλάβη στον κινητήρα».
Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Aftermarket EMEA της NGK SPARK PLUG EUROPE, Kai Wilschrei.

Τι πρέπει να κάνετε όταν διαπιστώσετε ότι το προϊόν που αγοράσατε είναι πλαστό;

Η NGK SPARK PLUG συνιστά να αγοράζετε πάντα από έναν έμπορο λιανικής πώλησης και από έναν προμηθευτή που εμπιστεύεστε. Αν έχετε ήδη αγοράσει ένα πλαστό αντικείμενο, πρέπει να κάνετε κάθε απαιτούμενη νομική ενέργεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.