CLEPA

Στόχος η επιτάχυνση της βιωσιμότητας

05/08/2022
clepa
Οι βασικές πολιτικές και στρατηγικές σχετικά με τα υλικά αναλύθηκαν κατά την εκδήλωση της CLEPA, όπου οι προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας εστίασαν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας.

Οι προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας ηγούνται του μετασχηματισμού προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον της κινητικότητας, με την αναβάθμιση διαφόρων τομέων της αλυσίδας αξίας. Νέες εξελίξεις, όπως προηγμένες τεχνολογίες μετάδοσης κίνησης, μείωση του βάρους και χρήση ανακυκλωμένων και βιολογικών υλικών είναι μερικές μόνο από τις πολλές καινοτομίες που συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Η εκδήλωση CLEPA Materials Regulations 2022 ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο το θέμα της βιωσιμότητας διαμορφώνει την αλυσίδα εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Η εκδήλωση περιελάμβανε για πρώτη φορά μία «Ημέρα Βιωσιμότητας», αφιερωμένη στις πιο πρόσφατες προτεραιότητες πολιτικής, όσον αφορά τη βιώσιμη χρηματοδότηση, τις επενδύσεις και την υποβολή εκθέσεων. Οι νέες προτεινόμενες πολιτικές θα επηρεάσουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν οι εταιρείες του κλάδου και τον τρόπο με τον οποίο οι προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας θα συνεισφέρουν στη μετατροπή προς την κλιματικά ουδέτερη κινητικότητα.

Η καινοτομία, που είναι ενσωματωμένη στο DNA των προμηθευτών της αυτοκινητοβιομηχανίας, αποτελεί έναν βασικό μοχλό όσον αφορά την προσαρμογή στις νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις της αγοράς, αλλά ο κλάδος αντιμετωπίζει επίσης σημαντικές πιέσεις.


Στην εναρκτήρια ομιλία της, η Γενική Γραμματέας της CLEPA, Sigrid de Vries, τόνισε: «Το τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο ανέδειξε τις αδυναμίες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού που προκαλούνται από τις εξαρτήσεις στις εισαγωγές, ειδικά όσον αφορά τα υλικά και την ενέργεια. Οι προμηθευτές της αυτοκινητοβιομηχανίας εστιάζουν στο να διασφαλίσουν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και να συμμορφωθεί με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές πτυχές. Για να επιτευχθεί αυτό, η διαφοροποίηση του εφοδιασμού σε ενέργεια και υλικά είναι καίριας σημασίας και θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδη αρχή για την Ευρώπη».

Σημαντικές πρωτοβουλίες  και νομοθετικές προτάσεις

Φέτος πραγματοποιήθηκε η 14η έκδοση της εκδήλωσης CLEPA Materials Regulations Event, η οποία επέκτεινε τη διάρκειά της σε τρεις ημέρες και φιλοξένησε 25 εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις, καλωσορίζοντας ομιλητές από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μία αναλυτική επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης πολλών κανονιστικών και νομοθετικών θεμάτων που επηρεάζουν την αυτοκινητοβιομηχανία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την κατάσταση της εν εξελίξει αναθεώρησης της Οδηγίας για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους (ELV), που συνιστά ένα βασικό νομοθετικό στοιχείο για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς περιέχει γενικές διατάξεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μίας πιο κυκλικής οικονομίας, όπως μέτρα για τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών, στόχους για ανάκτηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, καθώς και κανόνες σχετικά με την ανάκτηση και την πώληση ανταλλακτικών.

Επιπλέον, η παγκόσμια προοπτική καλύφθηκε με μία επισκόπηση των δραστηριοτήτων των προμηθευτών στην Ασία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Αρκετοί εκπρόσωποι από αυτές τις περιοχές ασχολήθηκαν με την εφαρμογή της βάσης δεδομένων SCIP, τις διατάξεις για τα ELV και τα χημικά προϊόντα, την παγκόσμια διαχείριση μέσω της Παγκόσμιας Λίστας Δηλωτέων Ουσιών της Αυτοκινητοβιομηχανίας (GADSL) και το Διεθνές Σύστημα Δεδομένων Υλικών (IMDS).Κατά τη διάρκεια της «Ημέρας Βιωσιμότητας», δόθηκε έμφαση στις σχετικές πρωτοβουλίες από τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων όσων αφορούν το πολιτικό επίπεδο. Εμπειρογνώμονες παρουσίασαν πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στις νέες πολιτικές προσδοκίες, καθώς ο κλάδος επιδιώκει την εναρμόνιση των εργαλείων, των κατευθυντήριων γραμμών και των διαδικασιών. Επίσης, καλύφθηκαν βασικές επερχόμενες νομοθεσίες της ΕΕ, όπως η Οδηγία που αφορά την Έκθεση για την Εταιρική Βιωσιμότητα, καθώς οι προμηθευτές αναζητούν πλέον τρόπους, ώστε να ανταποκριθούν και να συμμορφωθούν στις νέες απαιτήσεις.

Η επόμενη εκδήλωση Materials Regulations της CLEPA αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2023 και, σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, θα διεξαχθεί στη Στουτγάρδη της Γερμανίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.