battery

Νέες στρατηγικές στην εφοδιαστική αλυσίδα μπαταριών

08/08/2023
Οι κατασκευαστές οχημάτων λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση.

Καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία προσβλέπει στη μετάβαση σε ένα πολύ πιο εξηλεκτρισμένο μέλλον, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού θα πρέπει να αλλάξουν, σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα.

Αυτή η διαδικασία θα λάβει διάφορες μορφές σε όλη την αλυσίδα αξίας του αυτοκινήτου, από την εξόρυξη των απαραίτητων πρώτων υλών για μπαταρίες, την κατασκευή εξαρτημάτων για EV, τις δραστηριότητες και τη δομή των καθιερωμένων προμηθευτών αυτοκινήτων, καθώς και το επίπεδο κάθετης ολοκλήρωσης των ίδιων των κατασκευαστών οχημάτων. Στην πολύπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας θα είναι μία μεγάλη πρόκληση για όλους τους συμμετέχοντες.

Όπως σε κάθε περίπτωση συνεργασίας, υπάρχει η κρίσιμη απόφαση για την ισορροπία ανάμεσα στην κατανομή του κόστους και της πνευματικής ιδιοκτησίας με έναν συνεργάτη/εταίρο και στη διατήρηση του μεγαλύτερου ελέγχου των μελλοντικών εργασιών in-house.

Προμηθευτές και in house project

Σε επίπεδο OEM, οι κατασκευαστές οχημάτων κάνουν σημαντικά βήματα για να προετοιμαστούν για πολύ μεγαλύτερες ανάγκες μπαταριών. Σχεδιάζονται σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα, μερικές φορές με στρατηγικές συνεργασίες με εταίρους και μερικές φορές in house. Όπως πάντα, απαιτείται ένας συμβιβασμός ανάμεσα στην κατανομή του κόστους και της πνευματικής ιδιοκτησίας με έναν συνεργάτη/εταίρο και στη διατήρηση του μεγαλύτερου ελέγχου για μελλοντικές εργασίες εντός της κάθε εταιρείας.

Ξεχωρίζουν αρκετές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στη μάχη που αφορά τη χωρητικότητα της μπαταρίας. Η Ford, για παράδειγμα, συνεργάζεται με την SK On σε μία «μεγάλη πανεπιστημιούπολη» που ονομάζεται BlueOval City στις ΗΠΑ και η οποία θα έχει την ικανότητα να κατασκευάζει ένα νέο ηλεκτρικό φορτηγό (με το όνομα «T3» – συντομογραφία του Trust The Truck) με 500.000 μονάδες τον χρόνο. Τα δύο βασικά πράγματα που πρέπει να σημειωθούν εδώ είναι ότι πρόκειται για μία ολοκαίνουργια εγκατάσταση, αντί για μία προσαρμοσμένη υπάρχουσα εγκατάσταση, και ότι η Ford συνεργάζεται στενά με την SK On. Ένα πλήρως ενσωματωμένο εργοστάσιο παραγωγής BlueOval SK θα κατασκευάσει κυψέλες και συστοιχίες μπαταριών και θα συναρμολογεί πακέτα που θα παραδίδονται στην εγκατάσταση (στο εργοστάσιο συναρμολόγησης), σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Η BlueOval City αναπτύσσει, επίσης, ένα επιτόπιο πάρκο προμηθευτών και θα διαθέτει ένα κέντρο εξοπλισμού ικανό να προσθέσει δεκάδες λειτουργίες, όπως ρομποτικά εγκατεστημένο σπρέι σε καρότσες και ενσωματωμένα κιβώτια εργαλείων πριν αποσταλούν τα pickup στους αντιπροσώπους.

Επενδύσεις σε ΗΠΑ και Ιαπωνία

Ομοίως, η General Motors και η Samsung SDI ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου κατασκευής κυψελών μπαταριών στις ΗΠΑ, το οποίο έχει στόχο να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2026.

«Η στρατηγική της GM για την αλυσίδα εφοδιασμού για EV εστιάζει στην επεκτασιμότητα, την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα κόστους. Η νέα μας σχέση με τη Samsung SDI θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε όλους αυτούς τους στόχους», δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της GM, Mary Barra. «Οι κυψέλες που θα κατασκευάσουμε μαζί θα μας βοηθήσουν να κλιμακώσουμε τη χωρητικότητά μας στα ηλεκτρικά οχήματα στη Βόρεια Αμερική πολύ περισσότερο από ένα εκατομμύριο μονάδες ετησίως».

Παράλληλα, οι κορυφαίες ιαπωνικές εταιρείες GS Yuasa και Honda, και η Blue Energy, μία κοινοπραξία μεταξύ των δύο εταιρειών, ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για έρευνα, ανάπτυξη και επένδυση στη μαζική παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου, κυρίως για BEV (ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία). Τα σχέδια για την έναρξη της παραγωγής το 2027 έχουν, πλέον, εγκριθεί από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Volkswagen – Toyota: Ισχυροί παίκτες

Ο Όμιλος Volkswagen επενδύει, επίσης, σε κυψέλες μπαταριών. Η Volkswagen και η αποκλειστική μονάδα μπαταριών της, PowerCo SE, θα κατασκευάσουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο κυψελών μέχρι σήμερα στον Καναδά, με την παραγωγή να προγραμματίζεται να ξεκινήσει το 2027. Από την έναρξη της λειτουργίας της τον Ιούλιο του 2022, η PowerCo SE αποφάσισε την τοποθεσία τριών εργοστασίων κυψελών στο Salzgitter, στη Valencia και στο St. Thomas (Βόρεια Αμερική). Έως το 2030, η VW στοχεύει η PowerCo και οι συνεργάτες της να δημιουργούν ετήσια έσοδα άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Volkswagen ίδρυσε την PowerCo SE στη Γερμανία ως ξεχωριστή εταιρεία μπαταριών, ομαδοποιώντας την παγκόσμια δραστηριότητα μπαταριών του ομίλου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας – από την προμήθεια πρώτων υλών και την ανάπτυξη έως την κατασκευή και λειτουργία μεγάλων εργοστασίων. Ο φιλόδοξος στόχος της Volkswagen είναι να έχει το 80% των οχημάτων της ηλεκτρικά μέχρι το 2030.Προηγουμένως, η εταιρεία σχημάτισε μία κοινοπραξία με την Umicore τον Δεκέμβριο του 2021, για να αποκτήσει πρόσβαση στην τεχνολογία μπαταριών της, που ήταν το σημαντικό βήμα της εταιρείας για την επίτευξη του στόχου της. Και η τρέχουσα επένδυση στο καναδικό εργοστάσιο είναι το επόμενο βήμα προς τη μεγαλύτερη κάθετη ολοκλήρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αυτές οι στρατηγικές επενδύσεις θα βοηθήσουν τη Volkswagen να ενισχύσει περαιτέρω τις δυνατότητες παραγωγής μπαταριών και τη διαχείριση κόστους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της GlobalData, 19,4 εκατομμύρια μονάδες ηλεκτροκίνητων οχημάτων πουλήθηκαν το 2022 παγκοσμίως, σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 40,2%. Οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε 43,8 εκατομμύρια μονάδες έως το 2026, σημειώνοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 26% την περίοδο 2021-2026. Η παγκόσμια αγορά μπαταριών σημείωσε πωλήσεις 94,9 εκατομμυρίων μονάδων το 2022 και αναμένεται να σημειωθούν πωλήσεις 119,9 εκατομμυρίων μονάδων έως το 2026.

Το 2021, ο Όμιλος Toyota και η Volkswagen ήταν οι κορυφαίες εταιρείες κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων με μερίδιο αγοράς 10,7% και 9,5%, αντίστοιχα, στην παγκόσμια αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ    

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Εγγραφείτε στο newsletter

Για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα, ενημερώσεις και ειδικές προσφορές απευθείας στο email σας.